A P- vitamin másnéven rutin a bioflavonoidok közé tartozó rendkívül bioaktív anyag.
A rutin a bioflavonoidok közé tartozó sárga festékanyag, a flavon vegyülete. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal nem gyógyíthatók, de citromlé vagy paprikakivonat adására javulnak. A P-vitamint a paprikából sikerült kivonni.
A C-vitamin kísérő anyaga, általában ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. A P-vitamin segíti a C- vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket.
Szükséges az antioxidatív folyamatokhoz, az öregedési folyamatok gátlásához. A P-vitamin pontos szükséglete nem ismert.
A rutin védőfaktorként szükséges a szervezet számára a C-vitamin mellékanyagaként. Erősíti a hajszálereket, mérsékli a koleszterinszintet, lassítja az öregedési folyamatokat, jó az ödéma és a herpesz kezelésére. Antioxidációs tulajdonsága révén gátolja a tumor növekedését.
A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, azonban az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet.
MIBEN TALÁLHATÓ?
Forrásai a citrusfélék, a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint más gyümölcsök és zöldségek
P- vitamin hiánya
Hiányában gyengül az érfal, elpattanhatnak a hajszálerek, rugalmatlanná válnak az érfalak. Mivel a P-vitamin kísérőanyag, további hiánytüneteit általában nem különítik el a C-vitamin hiányában kialakuló panaszoktól.