*KALCIUM
A kálcium a csontok és fogak felépítésében legfontosabb szerepet betöltött ásványi anyag.
A szervezetbe került kálcium legnagyobb része a csontszövet felépítésére és karbantartására használódik fel.
A kalcium fontos szerepet játszik az izmok összehúzódásának és elernyedésének szabályozásában, befolyásolja a véralvadást, a vérnyomást és az idegsejtek működését.
Szerepet játszik a sejtek közötti információ áramlásában. Csökkenti a fájdalmas menstruáció tüneteit, a szívbetegségek és a vesekövesség kialakulásának kockázatát.
A felnőtt ember szervezetében kb. 1,2 kg kálcium található.
A kalcium hiánya csontritkulást, fogszuvasodást, gyermekkorban növekedési zavarokat okoz. Hajlamosít a magas vérnyomás betegségre, vastagbélrákra, és a terhesekben szülés előtti görcsökre.
Az alacsony kálciumszint izomgörcsöket is okozhat. A szervezet kálcium forgalmát a pajzsmirigy-, és mellékpajzsmirigy hormonjai, valamint a D-vitamin szabályozza. D-vitamin nélkül a szervezet még felvenni sem tudja a kálciumot. A fehérjében dús étrend, a túl sok só vagy kávé fogyasztása, a testmozgás hiánya és a változó kor felgyorsíthatják a kálcium vesztését.
A napi kálcium szükséglet körülbelül 1 g. Növekedésben lévő gyermekek, terhesek és szoptatós anyák szükséglete ennél nagyobb, mert a csontnövekedéshez újabb, a csontokba beépíthető mennyiségre van szükség.
MIBEN TALÁLHATÓ?
tej és minden tejtermék, a tojás, a borsó és bab, a gabonatermékek, a legtöbb zöldlevelű zöldség (brokkoli, karfiol, kelkáposzta), gyümölcsök, és a konzervhalak puha csontja. A hús kálciumtartalma minimális.
A spenótban, fehérrépában, rebarbarában, mandulában, dióban és csokoládéban sok a kálcium, de a bennük lévő oxálsavval a kálcium oldhatatlan sót képez, amit a szervezet nem tud felhasználni.
A vörös húsok, üdítőitalok, a nagymennyiségű alkohol és koffein ugyancsak gátolják a kálcium felszívódását. A túl sok kálcium viszont akadályozhatja a vas és a cink felszívódását, és veseelégtelenséget is okozhat.