*VITAMIN INFORMÁCIÓ*

**VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOK**, **ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK**, ***ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK***VITAMIN HIÁNY*** INFORMÁCIÓS OLDAL A VITAMINOK HATÁSÁRÓL


ZSÍROLDÉKONY VITAMINOK

E VITAMIN

Zsíroldékony vitaminok: A vitamin, D vitamin, E vitamin és a K vitamin

Kis szójátékként  összerakva a betűket:  DEKA egyszerűbb megjegyezni.

ABC rendben a harmadik az E vitamin, melyet tokoferol néven is ismerünk.

Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok.

Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére.
Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek.

Mihez szükséges?
  • Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként
  • Öregedési folyamatok gátlásához
  • Egyes feltételezések szerint a nemi működéshez.


Mennyi szükséges belőle?

Az E-vitamin szükségletét milligrammban (mg) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, a tokoferolekvivalenssel és az NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit) jelöléssel is találkozhatunk. 1 mg tokoferolekvivalens, tehát 1 NE E-vitamin egyenlő 1 mg úgynevezett d-alfa tokoferollal vagy 10 mg d-gamma-tokoferollal.
A táplálékkal bevitt E-vitamin mennyisége nagyban függ a benne lévő zsír mennyiségétől és minőségétől, a növényi eredetű zsiradékokban többet találunk belőle. Ez a mennyiség azonban szükséges is, mert ezek a zsiradékok növelik az E-vitamin szükségletet.

Miben található meg?

Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű E-vitamint.

Hiányállapotok


Idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása.

Túladagolás


Az E-vitamin igen nagy dózisban is csak kevéssé toxikus.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 59
Heti: 143
Havi: 614
Össz.: 198 527

Látogatottság növelés
Oldal: E VITAMIN
*VITAMIN INFORMÁCIÓ* - © 2008 - 2024 - vitamininfo.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »