*KÉN
A kén részt vesz a kén az inzulin és a heparin termelésében, nélkülözhetetlen a keratin nevű fehérje előállításához, ami elősegíti az egészséges haj képzősédét. A kén a bőrszövetek felépítéséhez is szükséges. A kén az az anyag, amely a testünk valamennyi sejtjében jelen van.
Segít a csontokat összekötő porcok kialakulásában, illetve az izmokat a csontokhoz kötő inak, illetve maguk a csontok megfelelő, egészséges kialakulásukhoz. A szaporító szervek egészséges kialakulásához elengedhetetlen, illetve azok helyes működéséhez nélkülözhetetlen.
A kén jótékony hatásának köszönhetően, semlegesíti a cigarettafüst mérgező hatását, a belélegzett szennyezett levegő káros hatását, illetve az ételekben lévő cianidot is semlegesíti.
Borsófélékben, és hüvelyesekben található meg, illetve lencsében, tojásban, sertés illetve marhahúsban is.
Napi ajánlott beviteli mennyiség:
Nincs megállapított mennyiség, mivel a rendszeresen, és megfelelően fehérjét fogyasztóknak nincs szükségük kén pótlására, egyéb étrend-kiegészítők formájában.
Megjegyzés:
A kén felszívódását gátolja a szervezetünkben fölöslegesen jelenlévő, és elraktározódott rézmolekulák. Viszont a kén felszívódását elősegíti a az E-vitamin jelenléte a szerzetünkben.
A ként általában nem étrendi kiegészítőként, hanem krémek és kenőcsök adalékanyagaként használják. Hatékonyan gyógyítanak vele különféle bőrbajokat. A kénnek fehérjékhez kötött formájában nincs mérgező hatása.